Lessen in programmeren en robotica met behulp van Arduino op middelbare scholen

Lessen in programmeren met Arduino op middelbare scholenTegenwoordig is er vanuit het bedrijfsleven een steeds grotere vraag naar technische opgeleid personeel. Projectonderdelen.nl probeert zijn steentje hierin bij te dragen door leerlingen op de middelbare scholen als enthousiast te maken over de techniek.

Dit doen we door op middelbare scholen lessen te geven in programmeren en het maken van robots. Met de lessen die wij aanbieden ervaren de leerlingen hoe ze de theorie die ze opgedaan hebben tijdens de natuur-en wiskunde lessen in de praktijk kunnen brengen.

Hoe zien de lessen eruit?

De lessen de wij aanbieden bestaan uit in totaal 3 lessen van 1 uur per les.

Tijdens deze lessen leren leerlingen over de basis van programmeren met een Arduino om zodoende een robot (karretje) te maken die zelf obstakels kan vermijden. Een Arduino is een klein computertje waar je verschillende elektronica zoals een afstandssensor en motortjes op kunt aansluiten.

De lessen worden gegeven door studenten van de TU Delft. Per 10 leerlingen zetten wij 1 student in. Op de deze manier zorgen wij ervoor dat wij veel persoonlijke aandacht hebben voor de vragen en leercurve van verschillende leerlingen.

In de eerste les leren leerlingen de basis van het programmeren in Arduino en hoe ze de verschillende elektronica met elkaar kunnen laten communiceren. Tijdens deze lessen wordt ook aan opdrachten gewerkt uit het werkboek.

In de tweede les gaan kinderen zelf aan de slag maken het maken van hun eigen obstakels vermijdende karretje.

Tijdens de derde en laatste les zetten de leerlingen de puntje op de i en zullen hun karretje presenteren aan de andere leerlingen.

Voor wie zijn de lessen geschikt?

De lessen die wij hebben ontwikkeld zijn vooral bedoeld voor leerlingen uit 3 en 4 HAVO en VWO. Dit omdat deze leerlingen óf nog een keuze voor hun profiel moeten maken óf juist al moeten gaan nadenken over de studie die ze willen gaan volgen. In het geval u deze lessen leuk lijkt maar de leerlingen niet in 3, 4 HAVO of VWO zitten dan is dat geen probleem. Vermeld dit dan echter even bij “Opmerkingen” in het formulier hier onder.

Mocht u geïnteresseerd zijn, neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

[ninja_form id=2]